El passat dia 30 d’abril els alumnes de primer de batxillerat que cursen les matèries de biologia i ciències de la Terra van fer una sortida a la UAB, a Bellaterra, per visitar el Microscopi electrònic, una peça fonamental en l’estudi intrínsec de les cèl·lules. Els alumnes van poder gaudir en directe de l’ús d’aquesta eina per veure diferents mostres de teixits cel·lulars a tot detall, donat que aquest aparell permet veure a mils d’augments, en comparació a uns centenars d’augments amb què es pot arribar amb un microscopi òptic normal, de què disposem a l’institut.
La vintena d’alumnes, acompanyats per dos professors de l’àmbit científic, es van distribuir en dos grups, per veure dos microscopis electrònics diferents: el de transmissió, que és el que permet més augments, però amb imatges més planes; i el de rastreig o scanning que, amb menys augments, però també considerables, permet veure molt nítidament les superfícies amb perspectiva 3D.
Després d’unes bones explicacions per part de dues estudiants de biologia, els nostres alumnes van poder utilitzar el microscopi ells mateixos, interpretar entre tots les imatges i tirar-ne fotos, algunes de les quals reproduïm aquí. Per una banda, podeu veure 5 fotos al microscopi de rastreig, a uns dos mil augments: es veuen 3 fotos de la mosca del vinagre: una ala, un ull compost i la inserció dels pèls a la pell; així com dues fotos de granets de pol·len. Per altra banda, es veuen 5 fotos més al microscopi de transmissió, més planes, però amb molts més augments: ni més ni menys que entre 50.000 i 80.000; totes elles són de teixit nerviós i es veuen les parts de la cèl·lula que han estudiat aquest curs, els contactes entre neurones (sinapsis); les beines de mielina que recobreixen algunes terminacions nervioses (els àxons), que fan augmentar la velocitat de l’impuls i, en les dues últimes, les nombroses vesícules que contenen els neurotransmissors.
En conjunt, durant unes 2 hores i mitja, els alumnes van poder gaudir d’una classe pràctica de bon nivell científic.









